Det är inte för inte som ribbåtar används flitigt inom militären, kustbevakning, polisen och räddningstjänsten. Det finns flera fördelar med en ribbåt men såklart även någon nackdel. Här nedan kan ni läsa lite mer om de fördelar och nackdelar som finns med att välja en ribbåt. Under underhåll kan ni även läsa lite mer om vad man ska tänka på vid underhåll av en ribbåt. 

Goda sjöegenskaper

Med låg tyngdpunkt pendlar inte båten så mycket i sidled och tuberna hjälper ytterligare att stabilisera. Tuberna skjuter även undan rykvatten som annars skulle gått in i båten. Detta gör att ribbåtar klarar lite grövre sjö än en gummibåt eller en plast-/aluminiumbåt.

Lätt att transportera

Lätt att ta upp och sjösätta tack vare sin låga vikt. Det krävs oftast bara B-körkort. Detta gör att du slipper betala för en bryggplats.

Lättdriven

En ribbåt har en låg vikt vilket gör att de kan köras bränslesnålt. De tål även mycket last och kan därför ha kraftfulla utombordsmotorer.

Underhåll

Ribbåten kan ses som nästintill underhållsfri. Det kan dock skilja mellan modeller så fråga din båthandlare vad som gäller för den modell du är intresserad av.

Säkerhet

En ribbåt har väldigt bra flytkraft.

Körglädje

En ribbåt passar både som nöje och transporter. Den har bra kontroll och goda fartegenskaper vilket gör det till ett nöje att köra.

Lättmanövrerad

Stabil vid gir.

Nackdelar

Det var allt det roliga. Vad har vi då för nackdelar med en ribbåt?

  • Punktering i tuberna – detta kan hända. Det som är bra är att tuberna är indelade i sektioner så inte hela kollapsar på en gång.
  • Dyrt – ja det kostar en hel del med en ribbåt.
  • Hållbarheten – de har inte samma hållbarhet som traditionella båtar då tuberna inte håller hur länge som helst. Vid rätt användning bör de hålla i minst 20 år.