Vad är då en ribbåt för er som inte har riktigt koll på det. Kort sagt är det en uppblåsbar båt med ett hårt skrov. Innan användes främst denna typ av båt inom militären, polisen och kustbevakningen men under 2000-talet kom de även in på den privata marknaden.

Ribbåtar kan delas in i några olika kategorier.

  • Räddningsbåtar – mindre båt som används som säkerhetsbåt eller större räddningsbåtar. Exempelvis militären använder en sådan här båt.
  • Dykare – dessa båtar är mindre uppblåsningsbara och används av dykare. Denna modell ligger nära vattenlinjen.
  • Sportbåtar eller cruising – denna båt har formade konsoler, stoppade säten och i en del även badstege och dusch. Denna ribbåt kan föras på havet men vågorna får inte vara för höga.
  • Racingribbåt – högpresterande med djupa V-skrov eller ibland klev skrov. Dessa båtar klarar över 100 kilometer per timme. Lätt och stark konstruktion.

Vilken ribbåt behöver du?

Här är det viktigt att börja med att fundera över vad du ska använda din ribbåt till. Ska du ha den bara för att cruisa runt eller ska den användas för racing eller räddningsverksamhet? När du har bestämt syfte med båten kan du börja med nästa steg, att välja tillverkare.

Välja tillverkare

När du bestämt vad för ribbåt som passar dina behov kan du börja testa olika tillverkare. Det rekommenderas att man testar flera olika tillverkare innan man köper en ribbåt.

Det finns en mängd olika tillverkare av ribbåtar så det är inte helt lätt att välja. Till att börja med kan man tänka på att det ska finnas en återförsäljare i närheten så att det inte blir för omständligt om något behöver lagas till exempel.

Köpa begagnat

En ribbåt kostar en hel del och är därför en stor investering. Ett alternativ om man vill få ner kostnaden en del är att titta på en begagnad ribbåt.

Det är dock ändå en stor investering så man vill inte att något ska bli fel i köpet. Därför rekommenderas det att ta hjälp av en kvalificerad besiktningsman innan man köper en begagnad båt.